tiistai 27. elokuun 2019

Miten paljon iho vaikuttaa itsetuntoon?

Tänään on ihan tavallinen tiistai, mutta mä oon ihan sairaan hyvällä tuulella ja täynnä energiaa. Tulin koululle kasin aamusta huolimatta jo melkein puolituntia etuajassa. Tiiättekö mistä se johtuu? Muille niin pienestä ja mitättömästä asiasta, mutta itselle tosi isosta jutusta. Mun iho on nimittäin (kiitos niiden hiton e-pillereiden) niin hyvässä kunnossa, että pystyin lähtemään kouluun ilman meikin häivääkään kasvoilla.

Heräsin, puin, käytin Hipon ulkona, pakkasin aamupalat mukaan ja lähdin ovesta ulos. Vitsi mikä fiilis! Oon toivonut tätä niiiin pitkään.

Tää voi kuulostaa jonkun mielestä tosi hassulle, mutta siinä vaiheessa kun osuu omalle kohdalle niin ymmärtää kyllä. Mä en rehellisesti muista kuinka kauan siitä on että olisin kehdannut lähteä kokonaan ilman meikkiä mun alakerran lähikauppaa pidemmälle.. Ihan typerää miten paljon ihon kunto vaikuttaa omaan oloon ja itsetuntoon. Oon välillä ollut huonosta ihosta niin ’masentunut’, että oon jättänyt tapahtumia ja menoja välistä sen takia. Hävettää vähän myöntää sitä koska en haluaisi olla niin pinnallinen, enkä muiden ihmisten ihoon edes itseasiassa kiinnitä mitään huomiota. Jos jollain muulla on pari näppylää naamassa, lähinnä ainoa ajatus on että ”vitsi kuinka normaalia”. Ja jos oon nähnyt instagramissa jollain kuvan missä näkyy huono iho, oon toivonut vain että olisin yhtä rohkea, silti itse en halua ”huonoina naamapäivinä” olla lähelläkään kameraa.

Mun naamassa näkyy edelleen irl jonkun verran punoittavia arpia, mutta ne ei kiinnosta yhtään. Oon vannonut itsellen että jos saan mun ihon hyvään kuntoon vielä joskus, niin en meikkaa enää ollenkaan arkena. :D Musta on ihana fiilis, kun naamalla ei ole mitään ylimääräistä – iho saa hengittää. Miltä mun iho sitten näytti vielä hetki takaperin?

Arvatkaa 5 kertaa haluaisinko julkaista tätä ensimmäistä kuvaa? En. :D Tosiaalta se on kuitenkin inhimillistä, ja näätte vähän minkä kanssa oon oikeasti paininut… Mun naama ei siis tietenkään oo ollut koko ajan tässä kunnossa, mutta se ns. räjähti käsiin aina välillä enemmän tai vähemmän, ainakin sen kerran kuukaudessa hormoonien takia. Kuvan ottopäivänä olin menossa yhteen työjuttuun, ja meikkasin varmaan 3 kertaa uusiksi sillä mulla oli vaan niin kamala ja epävarma olo. Ei tehnyt hirveästi mieli mennä sosialisoimaan ja kuvattavaksi.

Käytin tosi vahvoja meikkivoiteita jotta pystyin peittämään ihon kuntoa edes vähän, ja kokeilin tyyliin kaikkea mahdollista hoitoa lääkkeitä lukuunottamatta. Nyt mua pelottaa vaihtaa e-pillereitä, koska en oikeasti halua enää ikinä palata tähän. Jos mun iho menee takaisin huonompaan kuntoon seuraava steppi on ehdottomasti joku isotretinoiini-kuuri. 

id-kuva

Jos sulla on kokemusta isotretinoiineista tms. niin mulle saa ehdottomasti kertoa omia kokemuksia!!

With love, Silja


38 Responses to “Miten paljon iho vaikuttaa itsetuntoon?”

 1. Avatar Maiju sanoo:

  Itse söin Apocyclin-kuurin 3kk. Sen ajan kun söi, iho oli hyvässä kunnossa. Kuurin jälkeen jälleen ”räjähti”, suolisto menee myös huonoon kuntoon, eli en ehkä suosittele. Tosin jos ihossa on tulehdus, voi auttaa. Itselläni paras apu maidon välttäminen ja liian viljan ja sokerin. Pitää joka kk käydä myös kosmetologilla syväpuhdistuksessa (hapot ja pHFormula toimii itsellä), en tiedä miten pillereitä uskaltaa lopettaa koskaan. :D

  • lifeofsilja lifeofsilja sanoo:

   Mutta tää on siis eri kun toi isotretinoiini kuuri? En oo kuullut oikeastaan mistään muista lääkkeistä olevan apua. :( Syön nyt jo mahdollisimman maidottomasti ja viljattomasti. Sokeria kyllä tulee syötyä koska oon karkkihiiri :D

   • Avatar Roosa sanoo:

    Isotretoiini on ainoa, mutta melko raju kuuri, joka auttaa yleensä pysyvästi iho-ongelmiin. <3 Veljelläni oli PAHA kystinen akne, kunnes hän söi kyseisen kuurin, ja on nyt ollut 15 vuotta siloposkisena. :) Itselleni puhkesi tänä keväänä yllättäen aikuisiän lievä akne, jota olin pelännyt koko elämäni. Mulla ei ole mitään ehkäisyä ollu ikinä, enkä halua. Mulla oli AINA ollu täydellinen iho. :'( Nyt oon syönyt 2 Tetralysal (antibiootti)kuuria + käyttänyt Differin-geeliä. Ihoni puhdistuu täydelliseksi joka antibioottikuurin ajaksi, mutta palaa lähes ennalleen kuurin lopetettuani. Ihoni olisi ilman antibioottia suht siedettävä, mutta ei puhdas.

    Seuraava vaihtoehto onkin siksi Isotretoriini, johon oon jo saanut reseptin yksityiseltä, mutta pelkään aloittaa. Toki 9kk kuuri on pieni hinta loppuelämän puhtaasta ihosta. Jos olet valmis kestämään mahdolliset sivuvaikutukset, syö se ihmeessä läpi jos iho pahenee. Kenenkään ei tarvitse kärsiä tästä vaivasta.

    PS. Kannattaa tutustua Dr. Hauschka-tuotesarjaan, sekä myös syödä purkista Omega 3:sta. <3

 2. Avatar Madde sanoo:

  Voi kuinka ihana iho sulla on! Ymmärrän hyvin iho ongelmien kanssa painimisen. Itsellä puhkes akne ku lopetin e-pillerit. Yritin eka ite hoitaa, mut ei onnistunut ni menin lääkäriin. Sain antibioottikuurin mut se ei tehonnut ja sit otin sen isotretioniini kuurin ja eka meni pahemmaksi mutta pian se vaikutti ja tuli tosi hyvä iho! Ite ootin liian kauan sen aloittamista mut onneksi aloitin sen. Nyt ei oo ku sillon tällöin näppylöitä muutama. Lopetin käytön noin 6 vuotta sitten. Ainut miinus mulla oli et limakalvot kuivu paljon ja tuntuu et vielki on siit johtuen kuivat. Muuten ei mitään ongelmia:)

  • lifeofsilja lifeofsilja sanoo:

   Hei kiitos paljon viestistä, tosi kiva kuulla että sulla auttoi se. Pelottaa jotenkin syödä niin vahva lääkekuuri, mutta varmasti joskus kokeilen jos tulee sille tarve. Ei jaksa enää kärsiä huonosta ihosta! Mulla alkoi siis kanssa iho ongelmat e-pillereiden lopettamisen jälkeen aikoinaan, ja kamppailin vuosia ton ongelman kanssa…

 3. Avatar J sanoo:

  Täällä yks aknen kanssa kaks vuotta taistellu. Söin e-pillereitä 5 vuotta, jonka jälkeen jouduin vaihtaan minipillereihin aurallisen migreenin takia. Iho meni ihan kamalaan kuntoo ja vajaan vuoden minipillereiden syömisen jälkeen lopetin ne. Nyt täs kahen vuoden aikana oon syöny 2 antibioottikuuria ja käytän edelleen akneen tarkotettua voidetta joka ilta. Tuntuu ettei kukaan kuka ei oo kamppaillu oman ihon kans niin voi ymmärrää miten paljon se vaikuttaa itsetuntoon ja sitä kautta sosialisoimiseen. Välillä tuntuu etten kehtaa nähä ihmisiä, tai jos nään siin en kehtaa kattoo silmiin.

 4. Avatar pauliina sanoo:

  Moikka,

  I know the feeling! Mulla on ollut huono iho koko teini iän, jossain vaiheessa parani mutta lähti ihan käsistä stressin yhteydessä kun muutin opiskelemaan ulkomaille. Tää A-vitamiini kuuri (ensin tabletit about 5kk ja sitten voide arpiin) oli aivan uskomaton, meni ihan hetki kun kaikki näpyt (isot ja pienet) lähti ja yhtäkään ei ole tullut takaisin! Ja tästä on jo yli vuosi :) Kuurihan kuivattaa ihan törkeästi ihoa mutta jos muistaa rasvata ja käyttää vaseliinia (paras) niin ei edes tätä huomaa :) Ainoa asia mikä ärsyttää on et en saanut tota hoitoa aikaisemmin :D aivan uskomaton boosti itsetunnolle

 5. Avatar Poola sanoo:

  Oon tapellu aknen kanssa koko tyyliin koko ikäni, e-pillerit autto mutta heti ku lopetti kaikki paheni. Perus isotretinoiini kuurit eivät mua auttaneet mutta viime syksynä alotin roaccutanin ja se oli elämäni paras päätös. Akne katos ja ei oo ainakaan toistaiseksi näkyny. Jos tilanne menee yhtään pahemmaks tai tuntuu että itseä häiritsee niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Mulla ei ollut sivuvaikutuksena ku huulten kuivuminen.

 6. Avatar Karoliina sanoo:

  Moikka!

  Ihanan inhimillinen postaus, kiitos aitoudestasi! Jotenkin yllätti, että oho en ois sun somen perusteella uskonut sun kamppailleen noinkin ”pahan” ihon kanssa. Näytät aina niin virheettömän kauniilta kuvissa ainakin omaan silmään. Näppyinen ihosi näyttää erittäinkin tutulle ja voin samaistua fiiliksiisi siihen liittyen.

  Olen 23-vuotias nyt ja söin tuon kohutun Roacuttan (isotretinoin) lääkekuurin kahteen kertaan 18-20 vuotiaana, kahteen kertaan siksi, että kuurin jälkeen iho-ongelmat aina palasivat. Yksi kuuri kesti itselläni 8kk, jonka aikana kärsin monista sivuvaikutuksista. Iho ja limakalvot kuivuivat äärimmilleen ja naaman ihosta ja huulista pystyi suorastaan repimään ihon riekaleita. Jälkeenpäin ajateltuna, lääkekuurit olivat todella rankkoja enkä söisi niitä uudelleen tänä päivänä. Lääkkeen vahvuuden takia, ihoni oheni ja herkistyi pysyvästi ja kärsin siitä edelleen (monet kosmeettiset tuotteet aiheuttavat reaktioita enkä voi käyttää niitä enää, koska iho on niin herkkä). Uskoakseni ”lopullisen” avun ihooni sain juurikin e-pillereistä, mutta täysin finnitöntä elämä ei silti ole ollut ja pilleri merkkejäkin tullut vaihdeltua ja taukoja pidettyä, mutta ei akne ole tullut enää takaisin siinä määrin mitä sitä ennen oli. Toivottavasti pysyykin poissa, koska niinkuin sanoit on se vaan todella ikävää itsetuntoa rapisuttavaa ja masentavaa, kun oma iho rajoittaa elämää ja täytyy piilotella sitä muiden katseilta.

  Kivaa syksyn jatkoa sinulle!

 7. Avatar Jossu sanoo:

  Söin 2 isotretinoin kuuria ja molemmilla kerroilla noin 2 kuukauden kuurin lopettamisen jälkeen finnit palasi. Alkuun kyllä mahtava lääke mutta vaikutus ei kestä kuin kuurin ajan ja hieman sen jälkeen. ( toki joillakin oon kuullu että on auttanut pysyvästi). Mullakaan ei ollu edes paljon finnejä ja ajattelin että pakko mulle sen myrkyn on auttaa, niin ei! :D Omat hormonit on varmaan niin vahvat että edelleen näppyjä tulee. Nyt apuna on tarvittaessa reseptillä saatava skinoren voide, josta oon tykännyt. Pystyy käyttää pitkäaikaisesti iholle, ei ärsytä mun kasvoja ainakaan ja pystyy laittaa meikkivoiteen alle. Nyt iho on tuon voiteen ja suolanaamioiden ansiosta hyvässä kunnossa. Usko pois, mutta suola on erittäin hyvä ihonhoitotuote myös kasvoille jos kärsii finni ongelmista! :)

 8. Avatar Saara sanoo:

  Hei. Minä söin pari vuotta sitten 9kk isotretinoiinia.

  Kuurin aikana tuli ne perushaittavaikutukset eli iho, silmät ja huulet kuivui pahasti ja nenästä valui verta lähes päivittäin. Sen pahempia haittavaikutuksia en saanut.

  Kuurin aikana ja erityisesti loppuvaiheessa iho oli hyvässä kunnossa, mutta jo muutama kk lopettamisen jälkeen iho paheni huonompaan kuntoon kuin koskaan aiemmin.
  Aloitin kuurin myötä syömään pakollisia e-pillereitä, mutta lopetin ne muutaman kk jälkeen rajujen mielialamuutosten takia, koska raskaaksi tulemisen riskiä ei ollut. Aloitin pillerit (eri merkkiset tällä kertaa) kuitenkin epätoivoisena uudestaan ja iho on niillä pysynyt hyvänä. Tämä pillerimerkki ei ole vaikuttanut mielialaankaan, joten näillä mennään.

  Jostain luin, että isotretinoiinikuuri ei ole ollut tarpeeksi vahva jos akne uusii heti. En silti jaksa lähteä uusimaan kuuria, vaikka monethan sen uusivat.

  On tämä turhauttavaa, kun ei omillaan pärjää mutta minkäs teet :) Onneksi pillerit sentään auttavat!

 9. Avatar Koo sanoo:

  Moi,

  Älä ota Isotretinoin kuuria, jälkivaikutukset voi olla ja usein on aika pahat.

  Aknen useimmiten aiheuttaa joku, hyvin yleisesti joku ravinnossa, itsellä se oli maitotuotteet. (Ihan kaikki maitotuotteet)

  Vedin Isotretinoinia muutama vuosi sitten, kuurinkin aikana maitorahka toi isot finnit selkään.

  Aknea ei kyllä enää ole kun harvoin, melkein vain silloin kun syö turhan paljon pizzaa tjsp, mutta haittavaikutuksia on.

  Limakalvot nenässä kuivemmat, tarkoittaa myös että kaikki allergeenit vaikuttaa enemmän, esim itsellä ei ollut koivuallergiaa ennen Isotretinoinia, sen aikana ja jälkeen aika paha allergia. Myös hajuaisti kärsinyt, joka ei ehkä kuullosta kovin pahalta, mutta häiritsee aika paljon.

  Nenä palaa nykyään suunnilleen kokoajan kesällä, ennen ei palanut ollenkaan. Iho muutenkin hilseilee kesällä muutamia viikkoja auringon ottamisen jälkeen täysin eri tavalla, kun jos olisi palanut.

  Pointtina että aknen saa yleensä pois muilla keinoin kun lääkkeillä, itse en olisi ottanut Isotretinoinia jos olisin tiennyt silloin. Ihotautilääkärienkin koulutuksessa pitäisi olla enemmän ravintoasioita kun lääkkeiden määräämistä.

  -K

 10. Avatar Hanna sanoo:

  Ihanan aito postaus, kiitos siitä :) Söin 9kk:n Roaccutan-kuurin 6 vuotta sitten ja se oli elämäni paras päätös. Kärsin koko teini-ikäni vaikeasta aknesta, enkä rehellisesti edes uskonut että saisin siihen koskaan helpotusta. Nyt 6 vuotta kuurin jälkeen ihoni on aivan täydellisen hyvässä kunnossa, eikä kuurin jälkeen ole tullut YHTÄÄN AINUTTA finniä. Joitain yksittäisiä mustapäitä mutta siinä kaikki! Akne on todella kiusallinen sairaus, mutta siihen voi saada apua :) suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Kuuri itsessään oli varsinkin alkuun rankka kun iho ikäänkuin ”puhdistuu” kaikesta siitä kuonasta, ja työntää kaiken pintaan. Huulten, silmien ja limakalvojen kuivuminen oli myös kiusana, mutta hyvillä rasvoilla ja silmätipoilla pärjäsin. Ehdottomasti tekisin kaiken uudestaan jos akne vielä joskus palaisi, ei tarvitsisi edes miettiä. Suosittelen todellakin antamaan lääkkeelle mahdollisuuden! Suosittelen myös asiansa osaavaa ihotautilääkäriä, joka uskaltaa nostaa annoksen riittävän korkeaksi ja tietää, että lääkettä tulee käyttää riittävän pitkään jotta siitä on apua. Labrakontrolleissa täytyy käydä, mutta lupaan että se on kaiken vaivan arvoista. Tsemppiä! <3

 11. Avatar K sanoo:

  Ihana ja aito postaus! Itse olen kärsinyt samasta ongelmasta, iho räjähtää erityisesti menkkojen aikaan. Itsellä on auttanut tosi paljon luonnonkosmetiikkaan ja mineraalimeikkeihin vaihtaminen (esim. Alima puren meikit on ihania!) samoten oon löytänyt avun otsonoidusta oliiviöljystä, suosittelen todellakin kokeilemaan tätä! Ruohonjuuresta olen oman purkkini ostanut :)

 12. Avatar P sanoo:

  Moikka!

  Itse syöny kertan Roa-kuurin. Teininä, auttoi hyvin, toisaalta myös samalla aloitin e-pillerit, joten varmuutta ei ole kummat vaikutti enemmän.

  E-pillerit lopetettuani iho räjähti, ja mulle tuli todella paha aikuisiän akne. Ihotauti-lääkäri suositteli myös silloin Roaa, mutten halunnut aloittaa uudestaan hormonaalista ehkäisyä, tämä vaaditaan, jos Roa-kuuria syödään, koska aiheuttaa vakavia sikiö vaurioita. Joka myös kertonee, millainen lääkeaine on kyseessä. Toisekseen en halunnut aloittaa sitä voimakkaiden sivuoireiden vuoksi, mitä oli kun teininä kuurin söin (mulla oli varmaan kaikki mahdolliset).

  Loppuen lopuksi ihon kunto ns parani itsestään, ajan myötä kun oma hormonitoiminta tasaantui kun e-pillereiden lopetuksesta oli tarpeeksia aikaa ja ikää tullut.

  Toivottavasti ihosi ei huonone uudestaan, etkä joudu aloittamaan Roaa, koska itse en voi suositella sitä.

 13. Avatar Essi sanoo:

  Kärsin itse hormonaalisesta aknesta e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Tähän alkuun täytyy sanoa, että suurin virhe oli lukea kauhutarinoita roaccutanista, sillä jokainen on yksilö ja pahimmissa tapauksessa luo itselleen psyykkisesti sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä ja masennusta – joita muuten ei edes esiintyisi. Olen syönyt kuurin kahdesti, kummallakaan kerralla ei mitään suurempia vaikutuksia muhinkään. Iho oli vain todella ohut ja herkkä, pikkuhiljaa kuitenkin palautunut. Ekan kerran jälkeen finnit palasi, mutta nyt pysyneet poissa. Itselläni kuitenkin kuurin aikana finnit olivat jotenkin tooodella suuria ja pitkäkestoisia ja sain niistä rumat kuoppa-arvet, joista en muuten kärsi. Suosittelisinkin käymään kunnon ihonpuhdistuksessa ennen aloitusta, jotta ihoon ei jää muhimaan mitään tulehdusta. Joka tapauksessa kuopat muistaa vain peiliin katsoessa, kun taas finninen iho sattuu tai tuntuu inhalta ja häiritsee meikkaamista yms ihonhoitoa kokoajan.

 14. Avatar mammutti sanoo:

  niin se vaan on fakta, että jos vedät hormoneja kroppaan ja lopetat yhtäkkiä niiden popsimisen – jotenkin sen ihon on pakko reagoida ja usein se on akne tms. en tiedä ketään, jolla iho ois pysyny hyvänä pillereiden lopettamisen jälkeen. veikkaisin myös, että polttaminen ei kauheena tee hyvää iholle myöskään.

 15. Avatar Katja sanoo:

  Moikka, ootko jo vaihtanut e-pillerit ja minkä merkkiset sait? Ite kans ehkä alottamassa uudestaan nii kaikki kommentit eri merkeistä kiinnostaa :)

 16. Avatar E sanoo:

  Moikka!
  Mä en lähes ikinä kommentoi blogeihin tai muutenkaan mutta nyt on aivan pakko sanoa, etten voi kun suositella isotretoiinia kaikille aknesta kärsiville! Itellä kasvot räjähti e-pillereitten lopettamisen jälkeen ja ensiksi sain tetrasyklin antibioottikuurin. Kasvot kyllä rauhoittui mutta finnit tuli takasin heti sen loputtua. Sitten määrättiin isotretoiini-kuuri, jota söin 8kk ja sen jälkeen iho onkin ollut hyvässä kunnossa. :) Musta tuntuu, että kyseisellä kuurilla pelotellaan ihmisiä, että hui kun se on vahva lääke ja haitat on ihan kamalia jne. Tietty kaikille haitat on yksilöllistä, mutta itse koen, että kuurin syöminen oli kaiken sen arvoista. Kyllähän iho, nenä ja huulet kuivuivat mutta paljon rasvaa vaan niin kyllä siitä selviää!
  Tsemppiä sulle tän asian kanssa! <3

 17. Avatar Gaga sanoo:

  Siis aivan järkyttävää. Eihän toi sun ”akne”iho edes ole paha. Nyt tässä vähän markkinoit e-pillereitä ainoana oikotienä onneen, vaikka niitä ei pysty kaikki edes käyttämään. Mieti vähän, sun blogia kuitenkin lukee myös nuoret tytöt.

  • lifeofsilja lifeofsilja sanoo:

   Sä et ilmeisesti ole taas puolestasi lukenut blogia ollenkaan, kun kommentoit näin. Mähän nimenomaan inhoan e-pillereitä enkä haluaisi edes syödä niitä sillä mun mielestä se on luonnotonta. Lääkärit/hoitajat on niitä jotka määrää e-pillereitä akneen. :)

   • Avatar Kaijus sanoo:

    Niitä määrätään juuri siksi, että eivät ole yhtään niin kovia lääkkeitä kuin nuo isotretinoiinit. Jos sinulla on ehkäisyn tarve, niin lääkäreiltä löytyy kyllä myös pillereitä jotka on tarkoitettu suoraan akneen (alunperin siihen, myöhemmin huomattu ehkäisevä vaikutus), eikä nämä perus mitä kaikki lääkärit määrää ensin.

 18. Avatar Hemuli sanoo:

  Mä söin 7-8kk isotretinoin kuurin ja onneksi söin! Mulla ei ollut järin paha akne, se oli enemmän hormonaalista (välillä pahempi ja välillä parempi, mutta aina ne oli silti vain satunnaisia näppyjä). Lääkäri määräsi kuurin kuitenkin, koska se oli vaivannut mua jo niin monta vuotta. Olin testannut kaiken mahdollisen tota ennen (antibiootit, otsonoitu oliiviöljy, rasvat, voiteet ja muut systeemit).

  Kuuria pelkäsin kans aluksi, mutta lääkäri sanoi että jotkut joutuu syömään isotretinoinia tyyliin läpi heiän elämän ja kuulemma ”ihmisiä heistäkin tulee” joten ajattelin että uskallan kuurin aloittaa :)

  Kyllähän siinä kuurin aikana silmät, huulet ja nenän limakalvot kuivuikun, mutta oikeilla tuotteilla sekin oli ihan siedettävää.

  Nyt kuurista on yli vuosi ja iho on pysynyt ihan super hyvänä!! Jotain satunnaisia hyvin hyvin pieniä yksittäisiä näppyjä voinut olla, mutta pääasiallisesti ei niitäkään!

  Kävin itse Helsingissä Ihosairaalssa asioimassa, ja heillä oli tällänen pakettihinta kuurille, mikä sisälsi verikokeet yms. eli sai vähän edullisemmin. Siellä mua ainakin kuultiin ja otettiin vakavasti, eikä vähätelty :) verikokeiden lisäksi lääkärikäyntejä tuli ehkä 1-2 ja loput asioinnit hoitui puhelimitse.

  Mä ainakin tiedän että jo ihan muutamat näpyt vaivaa itseä ja itsetuntoa, joten ei kannata odottaa että ihon pitäisi olla jotenkin vielä ”huonommassa” kunnossa saadakseen apua. :)

  Eli mun kokemukseni on ainakin hyvä ja olen tyytyväinen että sen uskalsin ottaa! (vaikka siitä kovasti pelotellaankin)

 19. Avatar Jennajasmin sanoo:

  Hei!

  Kiva rohkea ja aito postaus. :) Tuli kyllä sun seuraajana ihan yllärinä, että olet kärsinyt iho-ongelmista, koska olen aina ihastellut kuvia kuinka kadehdittavan hyvä iho sulla on.

  Ymmärrän täysin tuon fiiliksen mitä ongelmat on aiheuttaneet, koska itse olen tässä n. Vuoden sisällä käynyt läpi pahinta ihon ongelma aikaa ja vaikka kuinka yrittää olla miettimättä/stressaamatta sitä ihon kuntoa niin väkisin se harmittaa jatkuvasti. Itsellä kaikki alkoi pitkäaikaisen stressin jälkeen niinkuin myös paniikkihäiriöt, mutta pikkuhiljaa tästä parempaan päin kun mielikin eheytyy! Itse en lääkkeisiin halua turvautua, mutta toki ymmärrän että joillekin tämä on hyvä vaihtoehto.

  Ihana kuulla että ihosi on myös alkanut eheytymään ja terveeltä se näyttääkin. Eipä ne arvet/ punaiset jäljet itselläkään häiritse mutta se tykyttävä ja ärtynyt finni! Ja niitä jatkuvasti.. Mutta tsempit sinne ja toivotaan, että ei tule jatkossa tälläistä vaihetta.

  Mukavaa alkavaa syksyä! :)

 20. Avatar Essi sanoo:

  Pakko sanoa etten olisi uskonut että olet kärsinyt noinkin pahoista iho-oireista! Sä olit yksi niistä ketä kadehdin kun itse kärsin iho-ongelmista. Katsoin aina sun päivityksiä ja mietin kuinka täydellinen iho sulla on :) todellakin tiedän myös tunteen minkä huono iho aiheuttaa. Jätin myös itse menoja välistä ”pelkän” ihon takia. Se masentaa todella ja itsetunto on nollissa. Koko elämä tuntuu niin vaikealta kun iho oli kuin räjähdys. En osannut oikein nauttia mistään. Olen itse kärsinyt lievästä ja keskivaikeasta aknesta nuoruudesta lähtien. E pillerit teki ihosta täydellisen mutta kun ne lopetin iho meni todella huonoon kuntoon. Siksi en niitä halua uudestaan aloittaa koska tiedän että iho hyvä vain sen aikaa kun niitä syö. Söin isotretinoin-kuurin vuosi sitten (6kk kuuri) ja se auttoi todella paljon. Vaikka finnejä on tullut vähän takaisin on iho silti paremmassa kunnossa kuin ikinä. Sivuvaikutuksia ei paljon ollut vaikka niitä pelkäsin. Huulet ja tukka kuivuivat hiukan ja päänsärkyä oli ajoittain mutta ne loppuivat kun kuuri loppui!

 21. Avatar Mimmi sanoo:

  Mulla on kanssa e-pillereiden lopetuksen jälkeen pamahtanut omasta mielestä paha akne. Mun iho ola pahimmillaan just saman näköinen, kuin sulla tossa kuvassa (lisäksi vielä kaulassa ja rinnaassa) ja johtuu kanssa hormoneista. Kävin ihotautilääkärillä vuoden kärvistelyn jälkeen ja hän määräsi mulla Acnatac nimistä voidetta, joka sisältää antibioottia ja A-vitamiinijohdannaista. Isotretionoinhan on myös A-vitamiinijohdannaista ja siksi tää voidekin on suht tehokas. Joillain auttaa saamaan aknen pois ja toisilla ei, mutta voin omasta kokemuksesta sanoa, että on auttanut itsellä jo hyvin paljon ja olen käyttänyt sitä vasta kolme viikkoa. Sain lääkäriltä myös antibioottikuurin varmuuden vuoksi, mutta en oo alottanut sitä ja toivon ettei tarviikkaan aloittaa.

 22. Avatar E sanoo:

  Apua tää postaus ei ois voinu tulla parempaan aikaan. Oon just valitellu ja ollu kauheen masentunu mun ihon takia. Lopetin pillerit noin vuosi sitten ja noin puol vuotta sen jälkeen alko tulla bacne takasin ja nyt vuosi sen jälkeen naama on yhtäkkiä räjähtäny ja hirveesti kipeitä ihonalasia finnejä, ei oo kiva :( Hävettää myöntää mut oon myös jättämässä esim treffit väliin tänä vklp sen takia koska se vaan syö niin paljon itsevarmuutta ja ekat treffit muutenkin aina jännittää 😅 Ite oon nyt siinä pisteessä että alotan taas ens kuussa pillerit koska mulla oli vaan positiivisia vaikutuksia niistä(hyvä iho, ei turvotusta, ei menkka kipuja, menkat lyheni 2-3 päivään). Millon sä alotit uudelleen pillerit? Mietin vaan et kauanko kestää et iho paranee..

 23. Avatar Kskd sanoo:

  Jos oikeasti on akne niin silloin on akne. Se ei siitä muuksi muutu. Kaikki ruokavalioniksit on ihan täyttä humpuukia jos ollaan rehellisiä. Akne on ihosairaus!

  Itselläni se lopullinen pelastus oli roaccutan- kuuri. Kuurin alussa saattaa tulla kovakin pahenemisvaihe (itselläni tuli, kaverilla ei).

  Tuo kuuri oli yksi parhaimpia päätöksiä elämässäni tähän asti. Söin noin 6kk kuurin, siitä on nyt aikaa 3-4 vuotta ja mulla ei tän 3-4 vuoden aikana ole ollut enää kertaakaan minkäänlaisia iho-oireita enkä yhtään liioittele. Kaikenlaiset finnit ja ihonalaiset paiseet on historiaa. Naama on sileä ja tasainen kuin vauvan peppu ja kuukautiskiertokaan ei vaikuta siihen mitenkään. Tuon kuurin jälkeen mun iho on oikeasti jäänyt hyväksi pysyvästi olen todella onnellinen. E-pillerit ei paranna aknea. Sama tilanne on myös kuurin syöneellä kaverillani, ei näpyn näppyä enää kuurin jälkeen.

  Mulla meni roan aloituksen jälkeen oikeasti varmaan 4-5kk ennenku aloin näkemään muutosta ihossa, olin järkyttynyt ja epätoivoinen, että eikö tosiaan markkinoiden parhain lääke Toini ihooni mutta kyllä, kyllä se ihme sitten lopulta tapahtuikin. Kuuri oli kyllä kaiken arvoinen.

  Suosittele lämpimästi jos painit iho-ongelmien kanssa. Totesin myös itse, ettei mikään, ei mikään muu auttanut kuin roaccutan!

 24. Avatar Pinj sanoo:

  Söin isotretinoin -kuurin 2013 ja sen jälkeen iho on ollut huippukunnossa satunnaisia finnejä lukuunottamatta. Paras päätös ikinä oli syödä tuo kuuri. Oireet itselläni eivät olleet pahat: vain iho ja huulet kuivuivat. Pahin oli varmaan se etten 18 -vuotiaana voinut juoda alkoholia, mutta en kadu en sitten yhtään. Jos iho tuottaa ongelmia ja aiheuttaa ns. sosiaalista ahdistusta kannattaa sille tehdä jotain.

 25. Avatar Minski sanoo:

  Hei mun on pakko kysyä ku en tajua. Mulla on aina ollut suht hyvä iho, ei oikeastaan mitään suurempia epäpuhtauksia/finnejä oo ollut. Alotin e pillerit joskus 4v sitten ja oon siitä asti niitä syönyt eikä oo tullut koskaan mitään oireitakaan eli kaikki oikeastaan mennyt nappiin 😆 nyt ku luen näitä ni öö en uskalla koskaan ees lopettaa niitä pillereitä jos iho räjähtää ja tulee aknea yms? Voiko sulle siis akne puhkea e pillereiden lopetettua vaikka ei koskaan oo mitään iho ongelmia ollut? Kiitos valmiiksi ❤️

 26. Avatar Janeee sanoo:

  Saanko kysyä että mitkä e-pillerit sinulla on tällä hetkellä?

 27. Avatar Berrie sanoo:

  Niin tuttu olo/tunne omasta menneisyydestä, kun iho on ollut huonommassa kunnossa. Sitä tuntee olonsa niin rumaksi silloin. Itsellä oli pari vuotta sitten sama tilanne päällä ja aina pakko meikata töihin hirveästi, olin juuri uudessa työssä aloittanutkin joten hävetti se oma iho. Etenkin erään työkaverin mainitessa asiasta moneen otteeseen, mikä luonnollisesti ei yhtään auttanut tilannetta. Tilanne tuntui epäreilulta, sillä olen aina katsonut suht. tarkkaan, että syön terveellisesti ja monipuolisesti,en tupakoi ja juon muutaman kerran vuodessa alkoholia.

  epäilen että syynä oli stressi, meikki ja vääränlainen hoito.(plus hormonit) Kun eka ja kolmas asia laitettiin kuntoon, niin jotain alkoi tapahtua. Seuraavana kesänä päätin käyttää yksinään töissä ollessani mahd. vähän meikkiä ja iho tykkäsi ja itsetunto parani jo siitä kun pystyi kulkemaan ilman meikkiä. Muodostui positiivinen oravanpyörä.

  Tämän jälkeen samoilla suht vähillä meikeillä on menty ja näin iho-ongelmista aiemmin enemmän, nykyään välillä kärsivänä, ymmärtää kyllä muita iho-ongelmista kärsiviä. Oli tosi rohkeaa laittaa kuva ihosta sen ollessa ei-niin-kauneimmillaan.
  Kiitos rohkeesta postauksesta :)

 28. Avatar Meri sanoo:

  Hei, täällä kans yksi aknen kanssa paininut. Söin myös roaccutan-kuurin jonka jälkeen määrättiin e-pillerit että iho pysyisi hyvänä. Aikuisiällä kun lopetin niin aknehan palasi. Sain työterveyshoitajan suosittelemana Clindoxyl- voidetta (sisältää antibioottia ja samaa ainetta kuin basironissa). Aluksi käytin kuurina hieman pidempään että ihon kunto parani ja nyt ei ole näpyn näppyä. Välillä jos uhkaa finnejä pukata niin kertakin tätä voidetta riittää ihon palautumaan! Eli nykyisinkin käytössä satunnaisesti. Suosittelen kokeilemaan ennen vahvoja lääkekuureja.

 29. Avatar Ariel sanoo:

  Oon niin onnellinen sun puolesta! Tuli itellekkin hyvä mieli kun näki ton muutoksen ja tiedän miltä susta tuntuu!
  Itsellä on aina ollu iha hirveä ongelmaiho. Mulla on atooppinen, akneen taipuva, kuiva ja ärtyisä, ja nyt vielä uutena päällimmäisenä urtikaria eli naama punoittaa 24/7 ja kirvelee koko ajan. Joten ymmärrän hyvin mitä tarkoitat sillä ettei edes kiinnosta lähteä mihinkään sen ihon takia koska sen lisäksi että se näyttää pahalle se myös TUNTUU ihan fyysisesti pahalle jos on kauheasti näppyjä ja paiseita yms.

  Toivon että jonain päivänä saan itekki tän hirviön kuriin ja voisin oikeasti olla ilman meikkiä piilottelematta naamaani.

 30. Avatar Vilma sanoo:

  Moi Silja!

  Täällä kanssa painitaan iho-ongelmien kanssa ja mua kiinnostaisi, minkä merkkiset pillerit sulla on käytössä? Itse kanssa pohtinut pillerien vaihtoa sellaisiin, mitkä auttaisivat enemmän ihoon.

  • lifeofsilja lifeofsilja sanoo:

   Söin aiemmin Yaz pillereitä, jotka auttoi mulle ihoon! Ne kuitenkin oli ehkä vähän liian korkea hormoniset mulle ja sen takia nyt vahdoin niistä pois pari viikkoa sitten. Odotan kauhulla mitä käy iholle :(

 31. Avatar 30+ sanoo:

  Mullakin oli 20+ v. paha akne. Roacutania tai antibioottia kauppas ihotautilekuri, kun e-pillereitä en halunnut. Naama oli 2viikkoa hyvä antibiootin jälkeen ja sit taas mansikkamaa… Roacutania käytti kaveri ja en halunnut sitäkään kun kaverilla näpyt palasi aika pian kuurin jälkeen. Kävin sitten exuviance-acne-sarjan kasvohoidoissa joka toinen viikko, kallista opiskelijalle mutta sain avun . Lopetin myös puuterin yms käytön. Myöhemmin siirryin biotherm-tuotteisiin, jotka sopi. Kuitenkin myöhemmin todettiin vehnäallergia ja vehnän myötä loppui myös ihovaivat kokonaan, ei edes pikkunäppyä otsassa! Nyt en välttämättä käyttäisi yhtä vahvaa hoitokeinoa (exuviance on happohoito) tai ainakin vaihtelisin ja valitsisin mahdollisimman mietoja, hajusteettomia ja allergiaystävällisiä tuotteita (biotherm oli mukava mutta hajustettu yms) sillä mulla todettiin kemikaaliallergia myöhemmin. En tiedä johtuuko moinen ihoni suuresta läpäisykyvystä tai että käytin vuosikaudet samaa sarjaa. Ja hajusteita, rakastan tuoksuja (en ole tosin ikinä mikään hajupilvi mutta kaikki tuotteet oli jollain hajustettuja…) Toisaalta hormonivalmisteetkaan tuskin ovat täysin viattomia – nykyään on paljon masennusta ja lapsettomuutta. Onko näitä tutkittu ja tilastoitu tarpeeksi ja riippumattomien tahojen toimesta? Ei ne hetkauta jos ei ole itsellä ajankohtainen, mutta myöhemmin voi olla. Mene ja tiedä!

  Toivon kovasti että iho-oireenne poistuu vuosien saatossa!
  Ja onnittelut blogistille kauniista ihosta! <3

Kommentoi