keskiviikko 08. tammikuun 2020

-Ehkäisyrengas-

Multa on pyydelty ihan älyttömästi lisää postauksia liittyen ehkäisyyn, ja oon luvannut kaikille kysyneille kirjoittaa lisää, kunhan omat kokemukset ovat hieman karttuneet, joten täältä pesee. Pakko sanoa taas alkuun, että mun mielestä on vaan ihan super ihanaa miten paljon oon saanut teiltä viestejä tähän asiaan liittyen; niin tsemppejä kuin omia kokemuksia ja neuvoja. Kiitos siis tosi paljon kaikille blogiin kommentoineille ja instan puolella viestiä laittaneille, on ollut tosi suuri apu lukea teidän kokemuksia!! ♥︎

Kirjoitin viimeks mun fiiliksiä epillereistä ja ehkäisyrenkaaseen siirtymisestä – aiemman postauksen löydät täältä. Nyt oon käyttänyt tosiaan Ornibel ehkäisyrengasta sen 3kk joka on ns. minimi aika testata jotain hormonaalista ehkäisyä, jotta kroppa kerkee tottua siihen – ja itse näitä nyt testanneena haluan sanoa että mun mielestä jopa toi 3kk on todella lyhyt aika. Mun kroppa on ainakin käynyt kovan myllerryksen läpi, ja tuntuu että olo alkaa nyt vasta ehkä vähän tasoittua. Mun aiemmin syömissä Yaz e-pillereissä oli vaikuttavia hormoneja 0,02mg & 3mg ja Ornibel ehkäisyrenkaassa on 0,015 & 0,120mg eli huomattavasti vähemmän. Lisäksi ehkäisyrengas vaikuttaa paikallisesti kun taas epillerit menee koko elimistön läpi, joten pelkästään näistä syistä oli helppo päätös kokeilla seuraavaksi rengasta.

id-kuva

Ensimmäinen fiilis minkä muistan renkaaseen vaihdettuani oli se, että mun mieli kirkastui ihan huomattavasti. Sellainen jatkuva masentunut ja ”hällä väliä”-fiilis lähti kokonaan pois, ja tuntui että oon taas oma iloinen itseni. 🙂 Ihokaan mulla ei mennyt mitenkään huonompaan kuntoon sinänsä, vaikka muutamia yksittäisiä näppyjä on jossain välissä tullut. Kuvittelin ettei epillerit mitenkään kamalasti turvottaneet mua, mutta tosi nopeasti lopettamisen jälkeen lähti kaikki nestepöhötys pois, ja ainakin itse huomaan kropassa todella radikaalin eron. 😀 That being said, myös tisseistä lähti puolet pois… Nyyh, just kun olin ehtinyt tottua että kerrankin on tissit!

Ensimmäinen negatiivinen asia oli kuitenkin migreenit, jotka tuntuivat vain pahentuvan renkaan kanssa.. Ensimmäisen ehkäisyrengas-kuukauden aikana kärsin todella kovista migreeneistä viikottain. Jouduin olemaan koulusta pois päänsärkyjen takia, makasin vaan kokonaisia päiviä pimeässä huoneessa silmät kiinni. Oksetti ja tuntui että toinen puoli päätä halvaantuu. Uskon että tähän vaikutti kuitenkin eniten se hormonipitoisuuksien nopea lasku? Silloin kun joskus aikoinaan ensimmäisen kerran lopetin e-pillerit, kärsin myös ainakin kuukauden kovista päänsäryistä.

Toinen kuukausi olikin sitten taas henkisesti vähän nihkeämpi ja tuntui että fiilikset alkoi taas heitellä enemmän… Olin silti välillä iloinen ja välillä surullinen, vs. epillereiden kanssa mikään ei tuntunut millekkään (tai ainakaan hyvät jutut ei). Suutuin kuitenkin muutamista ihan pikku jutuistakin poikaystävälle, ja olo oli välillä ilman syytä surkea. Migreenit onneksi alkoi harventua huomattavasti, ja jopa taukoviikko meni kokonaan ilman migreeniä (mulla yleensä silloin pahin). Mulle tää toinen kuukausi oli epillereiden kanssa se pahin, joten järkeilin että myös renkaan kanssa kroppa on varmaan aika ”kriisissä”. Sekä pillereiden että renkaan kanssa tämä toinen kuukausi sellainen, että mietin ihan tosissaan lopettamista. Olo kuitenkin alkoi tasaantua loppua kohden.

3. kuukausi puolestaan on ollut jo paljon helpompi. Fiilis on ollut muutamia kertoja ehkä vähän turhan surkea ilman syytä, mutta migreenit on helpottaneet paljon, niitä on ollut ehkä 2-3 kertaa kuukauden aikana. Positiivista on myös se että epillerien mukana tulleet ihmeelliset menkkakivut yms. on kokonaan lähteneet, ja kroppa tuntuu taas ihan omalta. Rengas on myös paaaljon helpompi kun se pitää ainoastaan kerran ottaa pois ja laittaa takaisin kerran kierron aikana.

Viimeksi tänään puhuin hoitajan kanssa, ja sovittiin että jatkan nyt vielä renkaalla. Jos migreenit ei ala jäädä pois 4. kk aikana, niin sitten mietin uudestaan. Tosin, en usko että haluan lähteä kokeilemaan enää tämän jälkeen mitään hormonivalmistetta, että ehkä sitten täytyy miettiä esim. kuparikierukkaa. Musta tuntuu että oon stressannut mun kroppaa (JA PÄÄTÄ) jo aikalailla, vaihtamalla kahden eri valmisteen välillä.

With love, Silja


15 Responses to “-Ehkäisyrengas-”

 1. Koo sanoo:

  Näin miehen näkökulmasta tää on kyllä mielenkiintosta miten paljon mimmit on valmiita kestämään ehkäisyn vuoksi, ei ihmisen kropan toimintoja pitäis sotkea millään hormonivalmisteilla. Kortsuissa on vähän enemmän duunia parisuhteessa mut mielummin sekin kun se et mimmi kärsii oireista jotka nää ehkäisykeinot 100% aiheuttaa. Ilmeisesti miesmakukin muuttuu hormoniehkäisyllä, hormoneilla kiinnostaa enemmän feminiiniset piirteet, kun normaalisti vahvemmat maskuliiniset piirteet.

 2. Anonyymi sanoo:

  Hei, oletko kokeillut vielä Qlaira pillereitä? Niissä hormonien määrä vaihtelee mukaillen naisen luonnollista kuukautiskiertoa. Sain itsekin Yazeista kovia migreenejä etenkin taukopäivien aikaan. Qlairan kanssa jäivät kokonaan pois. Lisäksi hormonit ovat Qlairassa ns luonnollisempia ja siten ympäristöystävällisempiä. Plussaa siitä, että menkat ovat käytännössä kokonaan jääneet pois Qlairan kanssa, joskus muutaman kuukauden välein tulee yhtenä päivänä hyvin vähäistä vuotoa. 🙂

  Pieni huomautus, mutta myös ehkäisyrengas vaikuttaa verenkierron kautta. 🙂

 3. Maryi sanoo:

  Näinä hetkinä olen iloinen, etten aikoinaan aloittanut hormoniehkäisyä. Ei näistä lue mitään hyvää :E
  Tottakai kroppa ja pää sekoaa, kun sille syötetään jotain sille kuulumatonta. Kyllä se kumi on paras ratkaisu.

 4. Ida sanoo:

  Moikka!

  Ootko ajatellut hormoonitonta ehkäisyä? 🙂 Itselläni siis kuparikierukka ja en voi olla onnellisempi ja tyytyväisempi tähän ratkaisuun, söin siis 12 vuotta e-pillereitä ja lopetin ne tosiaan migreenien ja ajatuksen takia että ei ole kiva puskee kroppaan jotain mikä sinne ei kuulu niin päädyin kuparikierukkaan! Ja olen tosiaan synnyttämätön ja nuori ihminen ja voitiin laittaa kyllä 🙂 MOnesti siis kuulee ettei synnyttämättömille naisille kuparikierukkaa laiteta mutta se on paskapuhetta.

 5. Emma sanoo:

  Mulla on kuparikierukka ja lukuisin hormoniehkäisyjen ja migreenien jälkeen oon hyvin tyytyväinen tähän😊

 6. Minttu sanoo:

  Hei, mites sun tupakoinnin lopettaminen on sujunut? 🙂 Muistan kun jokin aika sitten kerroit yrittäväsi lopettaa.

 7. Hdi sanoo:

  Voi, kun voisin jotenkin tiivistää omat kokemukset noiden hormonimyrkkyjen ajalta… Sanotaan vaikka niin, että mitään hyvää niistä ei kropalle ja terveydelle seurannut. Olen katsonut vierestä kauhulla, millä innolla nuorille naisille lapataan reseptiä toisen perään mitä pelottavimpiin hormonimyrkkyihin, koska ehkäistystä pitää huolehtia. Syy on sinänsä hyvä, ja niin pitääkin – se ei vaan saisi enää 2020- luvulla tapahtua naisten terveyden kustannuksella. Päänsärky ei ole koskaan vain päänsärky, vaan sen aiheuttaa jokin syy. Useimmiten se syy ei ole vakava, mutta en tiedä miten painottaisin, että e-pillereissä päänsäryt voivat lopulta olla melko pieniäkin ”sivuoireita.” En halua pelotella, sillä useimmille e- pillerit eivät _tiedettävästi_ aiheuta mitään sen traagisempaa, mutta pidä silti itsestäsi huolta ja lopeta hormonaalinen ehkäisy, jos olosi heikkenee. Ihan vain siksi, ettei mitään vakavampaa käy. Hormonaalisen ehkäisyn haitoista puhutaan selkeästi liian vähän.
  Nostan hattua kuitenkin sille, että huolehdit asioista. Älä anna miesten tarpeiden mennä itsesi edelle, edes sen rakkaimman.

 8. Pinja sanoo:

  Moikka,
  Itse aikanaan vaihdoin e-pillerit kuparikierukkaan, enkä voisi olla tyytyväisempi. Kierukan laiton aikaan olin 22v ja synnyttämätön, eikä kuparikierukan laitolle ollut mitään esteitä. Itselleni suurin syy hormonittomaan ehkäisyyn vaihtamiselle oli isäni saama sydänkohtaus nuorella iällä (50v). Keskustelin asiasta lääkärini kanssa ja hän oli sitä mieltä, että pillerit on hyvä lopettaa, koska ne voivat lisätä veritulpan riskiä ja koska taipumus voi olla perinnöllistä. En enää ikinä aloittaisi hormonaalista ehkäisyä, kun olen löytänyt kuparikierukan ja saan ”olla oma itseni” kokoajan ilman hormonaalisen ehkäisyn tunnemyrskyjä. Ehdottomasti plussaa on mielestäni myös se, että kuparikierukan ehkäisyteho lakkaa heti kierukan poiston jälkeen, mikäli esim. lapsihaaveet tulevat ajankohtaisiksi 🙂

 9. Katariina Kettunen sanoo:

  Moi! Ehkäisyrengas ei itseasiassa vaikuta paikallisesti, vaan hormonit leviävät verenkiertoon samalla tavalla kuin e-pillereiden kanssa. Isoin ero on siinä, että e-pillerin kanssa keho saa kerralla ison määrän hormonia, kun ehkäisyrenkaasta hormonit vapautuvat limakalvojen kautta verenkiertoon tasaiseen tahtiin.

 10. A sanoo:

  Täälläkin kuparikierukka, ollut kohta 5 vuotta joten vaihto uuteen edessä. Todella hyvä, ei mitään negatiivista sanottavaa! Kroppa toimii aivan normaalisti, koska hormonejahan tässä vekottimessa ei tosiaan yhtään ole. Välillä sitä ihan unohtaa, että itsellä on joku ehkäisy olemassa. 😂 Niin huomaamaton se on. En kuitenkaan suosittele sitä vanhan ajan kuparikierukkaa (Nova-t) vaan mieluummin Flexi-t tai GyneFix. Hintaa näillä on joku 90e (en nyt ihan tarkkaa hintaa muista) joka on kyllä todella vähän 5 vuodesta ja varsinkin jos vielä mies maksaa puolet. Olen joskus laskenut, että e-pillereihin menee rahaa 2500e 5 vuodessa. Aikamoinen säästö siis tuo kierukka! Mutta totta kai yksilöllisiä asioita eikä voi tietää mikä sopii toiselle. kaikille ei kierukkakaan syystä tai toisesta sovi, mutta oman positiivisen kokemuksen halusin kuitenkin jakaa.

 11. Ama sanoo:

  Hormonaaliseen ehkäisyyn en kyllä enää kajoaisi mistään hinnasta. Kokeiltu sekä pillerit, että kierukka – tuloksena akne, hiustenlähtö, lihominen, masennus ja mielialan vaihtelu. Noin vuosi kaiken hormonien käytön lopettamisen jälkeen oireet loppuivat ja tuntui, kuin ympäriltäni olisi kadonnut joku sumupilvi. Ainoa huono puoli on se, että endometrioosin oireet alkoivat, en siis tästä sairaudesta edes tiennyt ennen hormonien käytön aloittamista. Hoidoksi kauppasivat lääkärissä uudestaan e-pillereita, mutta kieltäydyin – mielummin kärsin ajoittain kovistakin kivuista, kun tungen kehooni sitä myrkkyä. Mielestäni se kertoo aika paljon siitä, mitä ehkäisyvalmisteet voivat pahimmillaan ihmiselle tehdä.

 12. Jenna sanoo:

  Itse haluaisin myös kuparikierukan. Mutta sitä ei minulle laiteta koska olen sairastanut useamman kohtutulehduksen, joista yksi johti myöhäiseen keskenmenoon. 🙁
  Tällä hetkellä minulla on ehkäisykapseli jota en kyllä voi suositella. Tiputteluvuotoa kestänyt nyt puoli vuotta ja iho kukkii ihan hirveästi. Jos vaan mahdollista niin ota ihmeessä kuparikierukka.

 13. xod sanoo:

  Mikset vaan lopeta hormonaalista ehkäsyä? 🙂

  • lifeofsilja sanoo:

   No en haluais heti ”luovuttaa” jos ei eka sopinut mulle, kun kuitenki niin monet ympäri maailmaa niitä käyttää… Lisäksi mua rehellisesti myös nyt alkaa vähän jännittää että miten kroppa reagoi jos nyt lopetan. Mutta tietty lopetan jos tuntuu ettei tää nyt ala sopia…

 14. Eevi sanoo:

  Ihanaa kuulla edes jotain positiivista renkaasta!
  Olen 30v kolmen lapsen äiti ja kaikki pillerit/kierukka kokeiltu. Vihdoin pääsin kohdun poiston jonoon! Nyt kuitenkin siirryin odotuksen ajaksi minipillereistä renkaaseen. Viikko takana ja iltaisin etoo.
  Olen niin loppu kaikkien keinojen kokeiluun näiden kamalien vuotohäiriöiden vuoksi. Tämän takia todella skeptisesti suhtauduin kokeilemaan rengasta.
  Kärsin itsekin migreenistä ja minipillereillä kärsin niistä vielä enemmän. Jännityksellä jään odottamaan tulevia kuukausia ennen leikkausta, mutta tämä teksti toi toivoa. Kiitos siitä 🙂

Kommentoi