tiistai 12. toukokuun 2020

Yhdistelmäehkäisystä minipillereihin!

Kuten oon instagramin puolella jo kertonutkin, niin pari kuukautta sitten lääkäri kielsi multa kokonaan yhdistelmäehkäisyn käytön. E-pillerit tosiaan laukaisi mulle pahan migreenin, ja vaikka migreenit vähitellen väheni siitä, että niitä oli n. joka toinen viikko siihen että niitä oli enää kerran kuukaudessa tai parissa kuukaudessa, olivat kohtaukset silti niin pahoja että päätettiin, ettei ole turvallista näitä valmisteita enää käyttää. Mulla ei tosiaan ollut edes aurallista migreeniä, vaan ihan pelkkää toispuoleista kovaa päänsärkyä johon liittyi välillä oksentelua sekä pahaa hajuherkkyyttä.

Kuten oon aiemminkin kertonut niin kaikkien eri ehkäisyvalmisteiden kokeileminen on mun mielestä tosi inhottavaa, ja koska selkeästi oon näille valmisteille aika herkkä, en tykkää koko ajan vaihdella niitä.. Olin migreeneitä lukuunottamatta todella tyytyväinen ehkäisyrenkaaseen joka mulla oli käytössä ennen tätä kieltoa. Se oli helppo ja sopi mulle muuten hyvin! Ei tarvinnut muistaa ottaa pillereitä päivittäin ja myös mieliala oli tasainen sekä kroppa toimi ihan normaalisti alun jälkeen!

id-kuva

Noin 1,5kk sitten vaihdoin Ornibel ehkäisyrenkaasta hoitajan mukaan ”uudenlaiseen” minipilleriin, joka on merkiltään Slinda (en tiedä käytännössä miten se eroaa muista minipillereistä). Oon joskus 17 – 18-vuotiaana käyttänyt jonkun aikaa Cerazette-minipillereitä ja en tykännyt niistä yhtään, sillä ne keräs mun kroppaan ihan järkyttävän määrän nestettä. Sen vuoksi hoitaja ehdotti mulle tätä uutta merkkiä.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy mun iho meni heti ensimmäisenä huonoon kuntoon. Kummatkin posket & ohimot on täynnä ihmeellistä pientä hormoninäppylää. Not happy about it at all. 😀 Toinen vaikutus minkä huomasi heti parinviikon käytön jälkeen oli taas sellainen ihan kamala surullinen fiilis 24/7, vaikkei mikään ollut oikeasti huonosti – tää sama tuli kanssa sillon niistä Yaz e-pillereistä. Surullinen fiilis on nyt vähän helpottanut 1,5kk käytön jälkeen, mutta edelleen purskahdan kyllä itkuun todella helposti.. Katsottiin mm. poikaystävän kanssa jotain jenkkifutis sarjaa ja aloin itkeä ihan täysillä kun yksi pelaaja teki hienon maalipotkun…….. Ihan perus?

Tähän mennessä muita sivuvaikutuksia ei oo oikeestaan ilmennyt, ehkä vähän tuntuu että kroppa kerää nestettä muttei kuitenkaan vielä mitenkään hälyttävästi. Plussaa on se ettei yhtäkään migreenikohtausta ole enää tullut, mutta sellaista normaalia pientä päänsärkyä on kyllä vähän väliä.

Tällä hetkellä alan olla oikeesti aika loppu tähän rumbaan, ja nämä pillerit on kyllä tasan viimeinen valmiste mitä mä kokeilen. Annan aikaa sen 3-4kk kropan tottua ja mielialanvaihteluiden rahoittua ja pidän peukkuja että nämä mulle sopisi, mutta sitten annan kyllä hormonivalmisteiden lopullisesti olla jos nämäkään ei mulle sovi. 😀 Oon testannut nyt 10kk aikana kolmea eri valmistetta ja tähän vedän mun rajan..

With love, Silja


31 Responses to “Yhdistelmäehkäisystä minipillereihin!”

 1. Emppu sanoo:

  Mäkin vaihdoin samasta syystä pois yhdistelmäehkäsystä, desogestrol (tai jotain sinnepäin) minipillereihin. Iho alkoi rasvottua ihan hulluna ja tuli myös mielialaoireita. Käytin niitä puoli vuotta eikä helpottanut. Päätin vaihtaa vielä kerran ja nyt on ollut 3kk käytössä hormonikierukka. Tää on kyllä tähän mennessä paras ja sopii mulle tosi hyvin. Alkuun oli jonkin verran tiputtelua jne. mutta sen ekan kuukauden jälkeen kaikki on tasoittunut ja nyt oon yhtä tyytyväinen kuin olin yhdistelmäehkäisyynkin, plus ei tarvi muistaa ottaa pilleriä. Kierukan laitto pelotti, mutta pyysin suosiolla heti puudutuksen ja ei ollutkaan yhtään niin paha kun luulin. Tuntui vähän samalta kuin kuukautisten alkukivut.

  Kierukassa hormonin vaikutus on paikallisempi eikä hormonia oo niin paljon verenkierrossa, siksi sivuvaikutukset voi olla helpommat.

  Mut on se kyllä raskasta jatkuvasti vaihtaa valmisteesta toiseen… Toivottavasti enää ei tarvi!

  • lifeofsilja sanoo:

   Mä punnitsin pitkään kierukan ja näiden välillä mutta ajattelin että testaan nämä ensin sillä kierukka kuulostaa jotenkin niin ”pysyvältä ratkaisulta”, tai pelkäsin että jos sekään ei sovi. Ja tietysti myös jännittää se laitto.. Mutta kiitos paljon kun kerroit, ehkä pitää sit vielä harkita sit sitäkin mikäli nää on ihan farssi… ;D

 2. Johanna sanoo:

  Voi vitsi kuulostaa niin tutulta. Ye-pillerit laukaisi aurallisen migreenin ja kolmet (vai neljät 🤔) minipillerit aiheutti kokeilussa vaikka ja mitä ”mukavaa”. Siispä iso iso suositus kuparikierukalle! Pelasti mun elämän kun ei tarvitse huolehtia hormoneista, muistaa napsia pillereitä ja menkat tulee ihan oman kierron mukaan. Ja käyttöikä aina 10v asti. Paras päätös ikinä!

  • lifeofsilja sanoo:

   Joo oon ajatellut sitä seuraavana vaihtoehtona jos nyt käy niin ettei nämäkään sopisi jostain syystä!

 3. Essi sanoo:

  Itse syön nyt dienorette e pillereitä ja päänsäryt aika kovia, plus iho punoittaa tosi paljon. Annan tasan kuukauden vielä aikaa näillä kunnes myös vaihdan näihin Slinda minipillereihin joita lääkäri ehotti nimenomaan aknen takia! Yleensä ei minipillereitä suositella aknesta kärsiville mutta tämä uusi merkki sitten vissiin auttaisi siihen tai ei ainakaan aiheuttaisi sen pahenemista🤷🏼‍♀️ Tää ehkäisyn testailu on TODELLA raskasta varsinkin kun kärsii iho-oireista. Mitähän käy kun joskus lopettaa ehkäisyn kokonaan….

  • lifeofsilja sanoo:

   Mulla on kaikkien kanssa mennyt se 3-4kk ennenkuin kroppa on alkanut tottua, et mainitse kuinka pitkään oot syönyt niitä mutta mulla tosiaan ainakin kroppa tarvitsee aikaa ennenkuin voi sanoa! 🙂
   Päänsäryt on kyllä tosi inhottava vaiva ja iho-ongelmat vaikuttaa itsetuntoon… I feel u!

 4. Emilia sanoo:

  Ootko koskaan harkinnut kuparikierukkaa ehkäisyyn? Tulee vaan se ekana mieleen, jos sulle hormonaalinen ehkäisy ei sovi. 🙂

  • lifeofsilja sanoo:

   Joo sitä oon miettinyt sit viimeisenä vaihtoehtona mikäli nämä ei sovi mulle!

 5. Mantu sanoo:

  Moi Silja! Ootko harkinnut kuparikierukkaa? Pitkäaikainen ja hormoniton vaihtoehto. Toki haittana saattaa olla runsaat/runsaammat ja mahdollisesti kivuliaammat kuukautiset, mutta ei ainkaan tarvi tunkea kroppaansa sinne kuulumattomia hormoneja.

  Vielä haluan sanoa, että mun mielestä on hienoa miten avoimesti ja rehellisesti puhut ehkäisyasioista ja erityisesti hormonaalisen ehkäisyn haitoista. Tottakai on ihmisiä kenelle hormonaalinen ehkäisy sopii, mutta jos ei haitoista puhuta ja tytöt/naiset vain alistuu niiden haittavaikutuksille, ei ehkäisyteollisuus myöskään muutu ikinä. E-pilleri on merkittävin keksintö sataan vuoteen, mutta samalla se altistaa naisia merkittäville terveysriskeille. Jos kyseessä olisi miesten ehkäisymenetelmä, olisi varmasti e-pillerikehitys kehittynyt aika tavalla parempaan ja turvallisempaan suuntaan.

  • lifeofsilja sanoo:

   Joo oon ehdottomasti samaa mieltä sun kanssa, ja siksi haluankin puhua näistä.. Oon saanut myös tosi paljon viestejä tytöiltä/naisilta jotka on miettinyt esim että ”hetkonen, johtuuko nää migreenit ehkäisystä”. Noista jutuista ei puhuta tarpeeksi…

   Mäkin aloitin ekan kerran ehkäisyn 16 vai 17-vuotiaana enkä todellakaan sillon osannut kyseenalaistaa moniakaan ongelmia mitä niistä tuli. Huomasi vasta lopettamisen jälkeen miten paljon ne vaikutti koko mun persoonaan! Sen takia myös osaa nyt kriittisemmin etsiä sitä joka itselle sopii..

 6. Sini sanoo:

  Tuo Slinda sisältää samaa keltarauhashormonia (drospirenoni) kuin esimerkiksi Yaz ja Yasmin eli sen ei pitäisi kerätä niin paljon nestettä kroppaan vaikka yksilöllistähän sekin on 🙂 voi olla että juuri tuo drospirenoni aikaansaa sulla tota surumielialaa, mutta se voi hyvin tasoittua kun on jonkin aikaa valmistetta käyttänyt. Toivottavasti sopii sulle, ehkäisyn vaihto on aina turhauttavaa…

  • lifeofsilja sanoo:

   Ahh kiitos tiedosta!! Odotan mielenkiinnolla mitä tämän kanssa tulevaisuudessa tapahtuu! 😀

 7. Sannamari sanoo:

  Heippa! Ootko koskaan ajatellut kuparikierukan ottamista? Itse luin ensin jotain perus kauhujuttuja (tippuu pois tai tuntuu seksiä harrastaessa). Sitten hyvä ystävä otti ja kehui, niin päätinpä mennä itekkin ottamaan! Ja maailman parhain päätös kyllä, on kyllä elämä helppoa eikä sisällä hormoneja😊👏🏻 En ole siis synnyttänyt, ja juuri se pienin kuparikierukka sopii semmoisille. En ole edes huomannut mitään sen suurempaa kuukautisvuotoakaan enkä kipuja. Toki yksilöllistä, mutta kannatan ehdottomasti! 👌🏻

  • lifeofsilja sanoo:

   Joo oon miettinyt sitä paljon, mutta jotenkin just kuulee niin paljon kauhutarinoita niin oon halunnut testata ensin muita vaihtoehtoja. Sit jos tuntuu ettei vaan hormonaaliset jutut sovi, niin ehkä pakko testata sekin vielä! 😀

 8. Tiia sanoo:

  Täällä toinen hormoniherkkä + migreenipotilas, joka on paininu samanlaisten ongelmien kanssa!

  Onko kukaan lääkäri/hoitaja puhunu sulle kuparikierukasta vaihtoehtona? Itse pari vuotta sitten kun pitkästä aikaa tuli ajankohtaiseks löytää ehkäisymenetelmä, osasin vaatia tuota kuparikierukkaa enkä vois olla tyytyväisempi! Sillon kun edellisen kerran olin joutunu säännöllistä ehkäisyä miettimään, nuo kuparikierukat oli vaan synnyttäneille naisille, mutta tänä päivänä niitä on meillekki ei-synnyttäneille. Pitkän aikaa se gyne koitti mua puhua ympäri hormonikierukkaan (se oli vielä mies ja meinasin ottaa kuumaa sen vähättelevästä asenteesta ku valitin mun kokemista oireista hormonivalmisteiden kanssa, eihän hän oo sellasia koskaan joutunu kokemaan nii huoh :D) ja korosti kauheasti kuparikierukan mahdollisia haittavaikutuksia.. pidin pääni ja sain haluamani, ja nyt 2,5v tän kuparisen kanssa on menny oikeen hyvin! Ainoat ikävät puolet oli asettamisen jälkeen ekojen kuukausien pienet välivuodot ja se, että kipuja on joissain kierroissa ekoina päivinä menkkojen alkaessa (niitä ollut mulla aina).

  Se, että joudun joskus päivän tai kaks kuukaudessa kärsii kivusta ja ehkä särkylääkettä syömään, ei oo mitään verrattuna siihen tuskaan mitä nuo hormonivalmisteet aiheuttais! Voin lämpimästi suositella tätä vaihtoehtoo, toivottavasti sullekkin löytyy sopiva ehkäisy lopulta! 🙂 kivaa kevättä!

  • lifeofsilja sanoo:

   Lääkärit ja hoitajat ei oo suositellu oikeestaan mitään muuta kun pillereitä tai hormonikierukkaa, mitä en uskaltautunut kokeilemaan ainakaan ekana vaihtoehtona… Tosi nihkeesti on kukaan kertonut erivaihtoehdoista, lähinnä jotunut itse kyselemään ja miettimään mitä haluaa 🙁

 9. xod sanoo:

  Hui, kuulostaa aika rankalta sekä psyykkisesti että sun kropallekin! Kiitos kun kerrot avoimesti näistä! Ootko (tai ootteko yhdessä poikaystäväs kanssa) miettiny että voisitte mennä ihan pelkillä kondomeilla?

  • lifeofsilja sanoo:

   Mua ei itseäni ainakaan se kortsurumba huvita yhtään, se vie fiiliksiä joka tavalla eikä tunni kivalle. 😀 Haluaisin mielummin löytää jonkun muun keinon jq se ihan viimeinen juttu jos ei mikään muu auta. 🙂

 10. Julia sanoo:

  Muuten tosta jos oot käyttänyt pidemmän aikaa noita yhdistelmä pillereitä niin nehän saattaa pitää näppylät kurissa. Sun keho ja mieli saattaa temppuilla nyt myös senki takia kun lopetit ne yhdistelmät.. Kannattaa rauhassa oottaa pari kk ja syödä noit minejä säännöllisee aikaa toivottavasti helpottaa, itellä ainaki helpotti vaikka olinki alussa epätoivonen. 😅 Mut yhdistelmä pillereitä en suosittele kenellekkään.

 11. Kerttu sanoo:

  Suosittelen kierukkaa! Laitto ei sattunut ainakaan mua ollenkaan, joten kauhutarinoita ei kannata lukea. Se asentaminen kesti about 5 minuuttia. Ei tarvitse ajatella koko ehkäisyasiaa, ja senhän saa halutessaan pois jos haluaa!

 12. Mia sanoo:

  Jos päädyt kuparikierukkaan niin tutustu ihmeessä Gynefixiin. On vähän erilainen kuin muut kierukat ja siinä on pyritty minimoimaan yleisiä kuparikierukasta johtuvia haittavaikutuksia. Mulla on itellä se ollut nyt n. vuoden ja olen tosi tyytyväinen. 🙂

 13. Heli sanoo:

  Kyllä miehillä on helppoa…😫 En voi käsittää miten 2020 luvulla ei miehille oo keksitty mitään ehkäisyä tai sitten ei vaan haluta keksiä…
  Itsellä on ehkäisykapseli ja alkuun tuntui ettei sovi noin 6 kk käytön jälkeen alkoi sopia. Mut en haluis kyllä mitään käyttää, sterilisaatio mielessä kun ikä riittää… Mikä sekin tyhmää ettei saa päättää omasta kropasta oon 28 v ja kaksi lasta enkä todellakaan halua enempää.

 14. marianna sanoo:

  mulle ei myöskään sopinut cerazette yhtään. lääkäri ehdotti minipillereiksi mini-pill merkkisiä minipillereitä, jotka sitten on sopinut tosi hyvin. ei mitään haittavaikutuksia! suosittelen antamaan näillekkin mahdollisuuden 🙂 toki ymmärrän, oot varmasti jo ihan loppu eri valmisteisiin ja jokaisellahan nuo yksilöllisesti vaikuttaa.

 15. Nenna sanoo:

  Eiks ois helpompi vaan olla ilman hormonaalista ehkäisyä? Ei noi myrkyt kenellekään sovi ja tottakai keho reagoi jotenkin jos sinne tungetaan jotain mikä ei sinne kuulu. Ymmärrän jos oot parisuhteessa et ehkäisy on tärkeä. Mut mitä vikaa kondoomissa on? Täysin hormooniton vaihtoehto ilman ns. sivuvaikutuksia.

  • lifeofsilja sanoo:

   Kondomi on parisuhteessa mun mielestä turhaa säätöä ja tuntuu eriltä.

 16. Mona sanoo:

  Mitä on ”normaali päänsärky”? Päänsärky ei ikinä ole normaalia.

  • lifeofsilja sanoo:

   Normaali päänsärky ja migreeni ovat kaksi eri asiaa. Jokaisella ihmisellä on varmasti joskus särkenyt pää, mutta ei se ole silti migreeniä.

 17. Minna sanoo:

  Oli pakko tulla jättää kommentti, koska itsekkin kamppailin saman asian kanssa, olin kokeillut useaa eri merkkiä e-pillereissä ja viimeisimpänä minipillerit (ei sopineet mikään) ja luin netistä vain kauhukokemuksia kierukoista! Ja sillon toivoin, että joku olisi mulle kertonut positiivisen kokemuksen! Kuparikierukkaa ehdottomasti suosittelen, en tiedä miten muualla menee, mutta helsingissä, Espoossa ja vantaalla ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi. Joten siksi uskaltauduin itsekkin viimeinkin kuparikierukan ottaamaan. Laittaminen oli inhottava, mutta vain hetken kesti. Alkuun oli 3kk menkat runsaammat,sen jälkeen ovat tasaantuneet ja ovatkin nykyään aivan normaalit. Eli sekin on hyvin yksilökohtaista minkälaiset menkat tulee. Myöskin menkkakipuja peloteltiin, että olisivat kovemmat. Eivät ole ainakaan mulla, tuntuvat iha samalta kuin sillon kun ei oo ollu hormonaalista ehkäisyä. Mies ei tunne kierukkaa ja käytän kuukuppia menkoissa, ei mitään ongelmaa kierukan kanssa. Kohta kierukka on ollut minulla vuoden, suosittelen:)

 18. M sanoo:

  Heippa! Miten on mennyt noiden Slindojen kanssa, vieläkö käytät niitä? Kiinnostaa pidemmän ajan kokemus niistä! 🙂

 19. S sanoo:

  Monet kehuu tuota kierukka, joko hormoni tai kupari, mutta täytyy tulla kyllä kommentoimaan, ettei sekään aina niin ruusuilla tanssimista ole.. ainakaan tuon homronikierukan kanssa. Oon ite taistellut kans hormoniehkäisyjen kanssa ja kokeillut kolmea erilaista hormononaalista ehkäisyä ennen hormoonikierukkaa etsien itelle sitä sopivaa. No mulle sitten ehdotettiin, suositeltiin ja melkeen luvattiinkin, että tämä on hyvä, hormoonikierukkaa siis. Kuparikierukkaa en laittaisi mistään hinnasta, koska muutenkin menkkakivut olleet aina niin pahat etten uskalla riskeerata kuparikierukalla sitä, että ne vielä siitä pahenisi.

  Mutta mulla siis ensinnäkin sattui se laitto ihan helvetisti. Joo monet sanoo, että se kestää vaan hetken, vaan eipäs kestänyt. Olin sairaslomalla kolme päivää sen laiton jälkeen, koska supisteli niin paljon. Kävin sitten lääkärissä ja kertoivat, että kierukka on mulle liian iso (sitä on olemassa kahta eri kokoa ja mulla käytössä pienin) ja että pitäs koittaa kestää vielä muutama päivä että ajan kanssa se rauhoittuu ja supistukset loppuu. No supistelua usein jatkui noin kuukauden ja sen jälkeen noin vuoden epäsäännöllisesti samoin kuten tiputteluvuotoa. Kestin siis oireita vuoden, koska gynekologi sanoi suoraan, ettei elimistö siinä luvatussa kolmessa kuukaudessa kerkeä millään tottua siihen hormooniin, mitä siitä kierukasta elimistöön vapautuu.

  No sen vuoden jälkeen alkoi selvästi rauhoittumaan sivuoireet ja menkat jäi kokonaan pois. Olin maailman onnellisin, kun ajattelin, että jes nyt mä pääsen elämään sitä ihanaa elämää kierukan kanssa, mistä muut on kertoneet. Tätä onnea ei kestänyt kauaa, kun mulla alkoi tulla ihme kipuilua ja paineen tunnetta toiselle puolelle alavatsaa. Hakeuduin sitten lääkäriin, kun välillä tämä tunne vaikeutti kävelyä ja kun alavatsa kipu yltyi vessassa käydessä niin kovaksi, ettei vessassa voinut enää yksinkertaisesti käydä. Gynekologi sitten totesi, että mulla on nyrkinkokoinen munasarjakysta, joka kuulemma on yleinen hormoonikierukan haittavaikutus. Nyt kun taistelu loppui tuon kierukkakipuilun kanssa niin olen kipuillut reilut puoli vuotta kystan kanssa. Ja voin kertoa, että tämä kystakipuilu on satakertaa pahempaa kuin oon ikinä menkkojen tai hormonaalisten ehkäisyjen kanssa joutunut kokemaan. Että ei ainakaan itsellä ole mitään hyvää sanottavaa koko kierukasta 😅

  Tietty nämä kokemukset on aina yksilöllisiä ja hormoonikierukassa ja kuparikierukassa on hurjasti eroja. Halusin kumminkin tulla kertomaan, ettei se hormoonikierukkaa välttämättä tilannetta pelasta, kun muutenkin on herkkä homronaalisille ehkäisyille ✌️

 20. Henna sanoo:

  Hei! Minkälaiset slindat ollut tähän mennessä? Plussat ja miinukset? Mietin kun itse alan nyt niitä syömään,on niin uudet ettei missään oikein kokemusta ole :/ cerazette ei aikoinaan passannut,pelkään nyt niiden jälkeen kaikkien ehkäisyjen haittavaikutuksia 😰

Kommentoi